Omega-3

En aquests últims anys, els Omega-3 s’han fet molt famosos. Sabeu exactament per què serveixen? D’on provenen? Quines són les dosis diàries correctes? Us en faig cinc cèntims perquè realment estem davant d’unes molècules molt beneficioses pel nostre organisme.

Hi ha varis Omega-3. Els que ens interessen a nosaltres són els àcids grassos Omega-3 de cadena llarga, i en concret, el EPA (àcid eicosapentaenoic) i el DHA (àcid docosahexaenoic). Les seves propietats terapèutiques són les següents:

         Disminueixen els nivells de colesterol i triglicèrids

         Disminueixen la formació de coàguls, augmenten el flux sanguini i disminueixen la hipertensió. Per tant, disminueixen el risc de patir un infart o una embòlia cerebral

         Ajuden a una correcte activitat cerebral, afavorint la concentració i la memòria, tant en nens, com en adults i persones grans (vaig penjar el 10/12/2013 un post sobre els nens “No em puc concentrar” parlant d’aquest tema)

         Són de gran ajuda quan hi ha dolor d’ossos i articulacions perquè tenen activitat antiinflamatòria

         Actuen sobre el metabolisme de la pell, millorant el acné, la dermatitis, la psoriasis, els eccemas, la pell seca i l’envelliment cutani

         A l’embaraç són essencials per afavorir la correcte formació del cervell i la retina del nadó. A més, milloren els símptomes de la depressió post-part i disminueixen els parts prematurs i la preclampsia

         Disminueixen el dolor menstrual

         A la menopausa, disminueixen les sufocacions, milloren l’estat depressiu i els canvis d’humor

 

Les dosis diàries recomanades són de 500 mg d’EPA+DHA si es prenen com a prevenció, 1 gram per les persones amb malalties cardiovasculars i 2 grams per disminuir els nivells de triglicèrids.

 

El nostre cos, per si mateix, no pot fabricar-ne. Hem d’incorporar-los al nostre organisme a través de:

         Aliments, en concret el peix blau (tonyina, anxova, salmó, peix espasa…), doncs és el que conté més EPA+DHA. Per aconseguir dosis terapèutiques hauríem de menjar quatre racions a la setmana: Teniu en compte però que els peixos de gran mida com la tonyina acumulen metalls pesats com el mercuri, així que és millor triar el peix petit com la sardina o l’anxova.

         Aliments funcionals. Són els aliments que els hi han afegit Omega-3 ja que a la seva composició original no en tenen. Un dels més populars és la llet enriquida amb Omega-3. Aquests aliments però no aporten molta quantitat ja que si se’ls afegeix massa dosi d’omega-3, es modifica el seu sabor.

         Suplements nutricionals en càpsules, comprimits mastegables i xarops. Sovint és l’opció més adient perquè aporten EPA i DHA molt purs i concentrats. S’extreuen de l’oli de peix i es sotmeten a un procés de purificació que els allibera de substàncies tòxiques com el mercuri.

Hi ha suplements d’Omega-3 formulats amb una mica de vitamina E. Aquesta vitamina és molt bon antioxidant, evita l’oxidació dels omega i potencia la seva efectivitat.

  

 Benvinguts a l’increïble mon dels Omega-3 i Salut!!

 

 

Deixa una resposta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.